درباره آرام کیمیا پایدار
شرکت آرام کیمیا پایدار در سال 1401 با استراتژی ارتقای دسترسی و بهره مندی به سلامت پایدار در ایران تاسیس گردید.
شرکت آرام کیمیا پایدار نماینده انحصاری شرکت
Aram Kimiya Turkey که با همکاری شرکت Bright Spark در کشور هلند، محصول ترمیکا
Termeca را با استفاده از جدیدترین تکنولوژی حال حاضر دنیا تولید میکند.
استراتژی توسعه بازار Aram Kimiya و
Bright Spark بر پایه باور این شرکت به حق دسترسی همه جوامع به بهداشت مطلوب استوار است. از این آنها قصد دارند تا جدیدترین تکنولوژی تولید دستگاه های ضدعفونی کننده و همچنین فرمولاسیون محصولات ضد عفونی کننده را به بازار عرضه نمایند تا محصولات ضد عفونی موثر، در دسترس و اقتصادی در اختیار تمام مردم جهان قرارگیرد.
Aram Kimiya Turkey طی یک قرارداد لایسنس،
شرکت آرام کیمیا پایدار را به عنوان
نماینده انحصاری خود در ایران برگزیده است.
درباره ترمیکا Termeca
ترمیکا یک ضد عفونی کننده خنثی بوده و به جهت ارگانیک بودن، قدرت، امنیت و غیر سمی بودن در بسیاری از صنایع مدرن در سراسر جهان مورد استفاده قرار می گیرد. این اسید بسیار موثر تر و بهتر از اسیدهیپوکلروس، هیپوکلریت سدیم (یا سفید کننده کلردار) ، وایتکس و الکل برای ضد عفونی و غیرفعال کردن باکتریها می باشد و همچنین بر خلاف خطرات ضد عفونی کننده های شیمیایی برای سلامتی انسان، جزء بی خطر ترین مواد می باشد.
یکی از مواد اولیه اصلی در تولید ترمیکا اسید هیپوکلروس می باشد. این اسید که به طور طبیعی توسط گلبولهای سفید کلیه پستانداران برای از بین بردن پاتوژن های میکروبی مهاجم تولید می شود و نقش مهمی در کشتن پاتوژن های سیستم ایمنی بدن از طریق اکسیداسیون دارد. ترمیکا مانند اسید هیپو کلروس به صورت صنعتی، از طریق فرایندی به نام الکترولیز تولید می شود در هنگام عبور جریان الکتریسیته از محلول کلرید سدیم، آب الکترولیز تولید شده و این فرایند در نهایت به تولید ترمیکا می انجامد.
بیشترین کاربردهای مورد استفاده از ترمیکابرای بهداشت مستقیم مواد غذایی، بهداشتی و سطوح تماس با مواد غذایی بود و همچنین امروزه برای ضد عفونی تجهیزات در مراقبت های بهداشتی، مراقبت از زخم و همچنین بهداشت عمومی مراکز درمانی(پزشکی و دندانپزشکی)،صنایع مرتبط به دامداری، مرغداری، کشاورزی و تصفیه آب و ضد عفونی به صورت وسیعی مورد استفاده قرار می گیرد.
تکنولوژی تولید ترمیکا
سیستم های تولید اسید هیپوکلروس در گذشته بیشتر با الکترولیز سلول غشایی همراه بود . در این روش از فشارهای بالا برای ایجاد دو جریان اسیدی (آنولیت) و جریان قلیایی (کاتالیز) برای تولید دو محصول ضد عفونی کننده اسید هیپو کلروس یک ماده سفید کننده استفاده می گردید. استفاده از سیستم گران بوده و محصول تولیدی امکان نگهداری طولانی مدت را نداشته و همچنین محصول ناپایدار بود بدین معنی که پتانسیل کاهش اکسیداسیون ORP) )خود را در مدت زمان کوتاهی از دست می داد.
با توسعه فناوری های فن آوری تک سلولی ( راکتور) ، به تدریج سیستم الکترولیز تک سلولی برای تولید اسید هیپو کلروس استفاده شد. در سیستم الکترولیز تک سلولی، به دلیل عدم استفاده از فشارهای بالا در بین غشاء و همچنین عدم ایجاد دو جریان متضاد با پتانسیل کاهش اکسیداسیون و pH ، اسید هیپو کلروس با امکان نگهداری طولانی مدت و همچنین پایداری بیشتر تولید می شود.
اما مشکل این سیستم های تک سلولی این است در این روش از یک آب نمک اسیدی شده استفاده می شود و تنها یک محلول در محدوده pH 4/5-6/5 تولید می شود که از نظر پایداری و کارایی به عنوان ضد عفونی کننده تا حدودی قابل اعتماد است.
راکتور ترکیبی Mixed Oxidant Reactor، شرکتهای Aram Kimiya و Bright Spark با استفاده از نمک خالص و بدون افزودنی های شیمیایی، توانست برای اولین بار محلول ترمیکا با محدوده 7/5-7 pH تولید نماید.
تفاوت عمده ترمیکا با دیگر محصولات بر پایه اسید هیپوکلروس در اینست که این محصول در محدوده قلیایی قرار دارد و پس از رقیق شدن به سمت محدوده pH خنثی حرکت کرده و تبدیل به هیپوکلروس پایدار ( پلاس) می شود. لذا به دلیل داشتن بار خنثی، ترمیکا در مواجهه با باکتری ها، ویروسها، قارچ ها و کپک ها، میکرو ارگانیسمها و بیوفیلمها، به مقدار مورد نیاز فعال خواهد شد و الباقی تا مدت زمان مشخص برای فعالیت بعدی در سیستم باقی می ماند.